[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Українська демонологія » Нечиста сила » ОПИС ПРО НЕЧИСТУ СИЛУ
ОПИС ПРО НЕЧИСТУ СИЛУ
OTAMAN4IKДата: Вівторок, 29.05.2012, 13:16 | Сообщение # 1
Файний адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 51
Награды: 0
Репутация: 0
Статус: Offline
За народними віруваннями, які йдуть з легенд про створення світу, нечисту силу було створено самим Сатаною, що створив у протиборстві з Богом свою армію нечисті. В нашому фольклорі відомі такі народні назви нечистої сили, як русявий, ангел з ріжками, Антихрист, бог з рогами, сатана, єретик тощо.

Українська фольклористика пропонує власний варіант створення нечистої сили, який, як на мене, заслуговує більш детального вивчення і ґрунтовного компаративного аналізу. Легенда, дуже відома на Волині, розповідає про чорта, який був у своїх злих ділах сам-самісінький на весь білий світ. Ця самотність йому набридла, тому він попросив у Білобога сотворити йому побратима. Білобог "дозволив дідькові вмочити палець у живу воду і стріпнути за спину”. З краплі повинен був з’явитися вірний товариш. Жадібний чорт вмочив руку по лікоть. А коли струсив краплі, з’явилася сила-силенна демонів, яких разом із їхнім творцем скинули з неба. Нечисть летіла 40 діб, а щойно Білобог промовив «Амінь!», демони назавжди залишилися там, куди поховалися тієї миті: хто — у воді, хто — в лісі, хто — у горах, а хто — в людських оселях. Відповідно, український пантеон демонів чітко поділяється на види: демони природи (водяники, лісовики, русалки), демони родинного вогнища (домовики), людські химери (упирі, песиголовці, відьми, чорти), примари (злидні, мара, трясця та інші).

Широко відомими у слов'ян є вірування, що нечиста сила (диявол, біс) може вилупитися з півнячого яйця. Нечиста сила є усюдисущою, проте її власним простором є лише нечисті місця: нетрі, гущавина, трясовина, непрохідні болота; перехрестя доріг; мости, межі сіл, полів; печери, ями, всі види водоймищ, особливо водоверть, вири; колодязі, судини з водою; нечисті дерева – верба, горіх, груша; підпілля і горища, місце за і під піччю; банити, хлів тощо. Житло – одна з головних ознак номінації нечистої сили: лісовик, бір, моховик, польовик, щучник, межник, водяний, омутник, вировник, виринниця, веретник, травник, дворовий, домовик, овинник, банник, амбарник, гуменник, хлібник, запічник, польовик. І так перераховувати можна досить довго.
 
Форум » Українська демонологія » Нечиста сила » ОПИС ПРО НЕЧИСТУ СИЛУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Форма входу
Заробляйте кошти
Міні-чат
Наше опитування
Чим Ви більше цікавитесь?
Всего ответов: 31
Підтримайте нас
WMZ(Z282196904607) WMR(R121817642763) WMU(U282661818430)
Статистика
Друзі сайту